Eutanasia - milloin on oikea aika?

Eutanasialla eli armokuolemalla tarkoitetaan yksilön elämän päättämistä tilanteessa, jossa elossa oleminen aiheuttaa tuskaa ja kärsimystä. Kyseessä voi olla akuutti sairaus tai pitkälle kehittynyt sairaus, josta ei enää parane eikä kipua ja kärsimystä voida enää tehokkaasti lievittää.

On usein mahdotonta määrittää tarkkaa ajankohtaa, jolloin eutanasiapäätös tulisi tehdä sairauden tai vanhuuden kohdatessa. Kannattaa kuunnella paitsi eläinlääkärin arviota ja ennustetta tilanteesta, myös omaa sisimpäänsä lemmikkinsä elintavat parhaiten tuntevana henkilönä. Eläimen hyvinvoinnista vastaa omistaja, ja on armollista ja oikeamielistä antaa eläimen päästä kärsimyksistään tilanteessa, jossa muutoin kipua hallitsisi elämää.

Eutanasiapäätös on henkisesti kova ja kirpaiseva tilanne, mutta lemmikin elämää ei saisi pitkittää oman surutyön lykkäämiseksi jos se tapahtuu lemmikin hyvinvoinnin kustannuksella. Luonnollinen kuolema saattaa sairauden kohdatessa tulla vasta hyvin myöhään useiden kipeiden välivaiheiden kautta. Katso tilannetta siis myös lemmikin silmin: miltä siitä mahtaa tuntua tai miltä sinusta tuntuisi vastaava tilanne. Muutokset lemmikin peruselintoiminnoissa, kuten syömisessä, juomisessa, virtsaamisessa tai ulostamisessa ovat monesti merkkejä sairaudesta tai kivusta. Myös hengittämisen tai liikkumisen työläys kielivät ongelmista. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää lemmikin omiin, persoonallisiin käytösmalleihin. Miten lemmikki reagoi kotiväkeen ja muihin ihmisiin, tai innostavatko lelut ja muut virikkeet sitä vanhaan malliin?

Eläimet osoittavat kipua tavallisesti huomattavasti rajoittuneemmin kuin ihmiset. Siksi eläinlääkärin mielipidettä kannattaa kuunnella mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jos oman lemmikin hyvinvointi huolettaa.

Eutanasia toimenpiteenä

Alla on kuvaus eutanasiasta kotona tehtynä toimenpiteenä: kuinka valmistautua eläinlääkärin käyntiin ja minkälaisia vaiheita eutanasiassa on.

Eutanasian tarkoituksena on lopettaa elintoiminnot lemmikin kannalta rauhallisesti ja kivuttomasti. Kotona lemmikin eutanasia voidaan suorittaa paikassa, jossa lemmikillä on mahdollisimman mukava ja stressitön olla. Pienet eläimet voivat olla toimenpiteen aikana omistajan sylissä tai lempipaikallaan esimerkiksi nojatuolissa.

Eutanasian vaiheet

Ensin eläinlääkäri antaa lemmikille esirauhoitteen: unen tuovan lääkeaineen, joka annetaan ruiskeena tavallisimmin lihakseen tai joissakin tapauksissa laskimoon. Ensimmäistä injektiota annettaessa omistaja voi pidellä lemmikkiä kevyesti paikallaan. Esinukutusainetta annettaessa voidaan käyttää myös laskimoyhteyttä, jos lemmikki on luonteeltaan hyvin rauhallinen tai reagoi heikosti yleiskuntonsa takia.

Ilmoita eläinlääkärille jo tilausvaiheessa mikäli lemmikkisi on aggressiivinen vieraita kohtaan ja tarvitsee esimerkiksi kuonokopan.

Pistoksesta johtuva pieni nipistys on toimenpiteen ainoa kipuaistimus, jonka eläin tuntee. Myöhemmissä vaiheissa anestesia syvenee jyrkästi ja lemmikki on tiedoton sille suoritettavasta toimenpiteestä.

Joskus ensimmäisen nukutteen jälkeen voi ilmetä pahoinvointia, etenkin kissoilla. Myös vakavat perussairaudet voivat heijastua esimerkiksi selvästi tiheentyneenä hengityksenä. Eläinlääkäri myös arvioi lemmikin voinnin paikan päällä ja kertoo mitä on odotettavissa.

Nukutuslääkkeen saatuaan lemmikki nukahtaa 1–10 minuutin kuluessa sen luonteesta ja perusterveydentilasta riippuen. Kiihtymys ja stressi hidastavat nukutusaineen vaikutusta. Yleiskunnon heiketessä myös ääreisverenkierron toiminta ja aineenvaihdunta hidastuvat, minkä vuoksi nukutusaineen vaikutus alkaa hitaammin terveeseen elimistöön verrattuna. Mikäli unilääke annetaan suoraan laskimoon, tulee uni hyvin nopeasti, tavallisesti 15 – 60 sekunnin kuluessa. Esinukutuslääkkeen vaikuttaessa lemmikkiä voi rauhallisesti silittää, antaa herkkuja ja jutella viimeisen kerran. Eläinlääkäri tarkkailee rauhallisesti sivusta esinukutuslääkkeen vaikutusta. Kun lemmikki käy makuulle, rauhoittuu ja sen tietoisuus laskee, siirrytään seuraavaan vaiheeseen. Eläinlääkäri syventää nukutusta uudella unilääkeannoksella, joka annetaan tavallisesti suonensisäisesti laskimoon.

Laskimoyhteyttä varten eläinlääkäri ajelee etu- tai takaraajasta hieman karvaa pois. Mansetin avulla verisuoni saadaan näkyviin ja eläinlääkäri voi asettaa suoneen kanyylin, jonka kautta lääkeaineet siirtyvät suoraan verenkiertoon ja niiden vaikutus on nopeampi.

Jos lemmikin ääreisverenkierto on hyvin heikko, laskimoyhteyttä ei välttämättä saada. Tällöin unilääkkeen lisäys annetaan lihaksensisäisesti.

Nukutuslääkkeiden avulla tavoitetaan syvä anestesian tila, jossa keskushermosto on voimakkaasti lamaantunut ja lemmikin kaikki aistit ovat tunnottomia ärsykkeille. Kun eläinlääkäri on varmistunut syvästä anestesian tilasta, hän antaa lemmikille viimeisen lääkeaineen. Sen vaikutuksesta hengitys ja sydän pysähtyvät nopeasti.

Viimeinen lääkeaine annetaan kanyylin kautta suoraan verenkiertoon tai joissakin tapauksissa rintaontelon sisäisesti. Eläinlääkäri kuuntelee samalla stetoskoopilla sydämen toimintaa ja tarkkailee elintoimintoja.

Kun lemmikki on todettu kuolleeksi, voivat omaiset rauhassa hyvästellä eläinystävän ennen hautausta tai tuhkaamoon kuljetusta.

Eutanasian jälkeen

Huomioitavaa on, että elintoimintojen pysähtymisen jälkeen kehon eritteitä saattaa valua ympäristöön. Lisäksi on huomioitava jatkotoimenpiteet, eli hautaaminen tai ajoneuvoon siirto tuhkaukseen kuljetusta varten.

Mikäli lemmikki kuljetetaan tuhkaamoon, voi alle asettaa esim. lempiviltin joka yltää hyvin lemmikin ympäri. Alle on hyvä laittaa myös imukykyisempää materiaalia eritteiden varalta.

Mahdolliset poikkeavuudet eutanasiassa

Tavallisesti lemmikin kuoltua siinä ei voi havaita enää minkäänlaisia ulkoisia muutoksia. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että lyhyen ajan sisällä kuoleman jälkeen ilmenee hengitysrefleksi ja lemmikki vetää ilmaa keuhkoihinsa. Tämä johtuu aivojen hengityskeskuksen aktivoitumisesta elimistön kohonneen hiilidioksidipitoisuuden vuoksi. Joskus myös paikallista lihasvärinää voi ilmetä lyhyen ajan (< 30 min) sisällä kuolemasta.

Mikäli sisäänhengitystä tai lihasvärinää ilmenee, ei lemmikki ole enää näistä ilmiöistä mitenkään tietoinen.

Yhteistyökumppanit

Maksut välittää Paytrail

Collector- ja Jousto-palveluiden avulla voit maksaa myös laskulla ja osamaksuna.